Dobby

Den 28 Juni föddes husalfen Dobby som till skillnad från andra husalfer vill vara fri. Han var tidigare en husalf till familjen Malfoy där han fick bevara väldigt många mörka hemligheter. Han framträdde första gången i Harry Potter och hemligheternas kammare. Som sagt tjänstgjorde han hos familjen Malfoy, där Lucuis Malfoy var hans dåvarande överhuvud. Dobby visste i flera månaders tid att Lucius hade planer på att öppna hemligheternas kammare med hjälp av Tom Dolders dagbok innan den faktiskt blev öppnad. För att Harry inte skulle vilja komma tillbaka till skolan beslagtog Dobby alla Harrys brev som han fått av sina vänner. Senare där på besöker Dobby Harry på Privet Drive och varnade honom för att återvända till skolan Hogwarts. Han ville helt enkelt inte att Harry skulle bli skadad. Eftersom att han varnade Harry var Dobby tvungen att straffa sig själv hårt. Dobby misslyckades med att övertala Harry vilket ledde till att han förstörde en tårta med hjälp av magi i Dursleys kök. Då trodde självklart trolldomsministeriet att det var Harry som hade utövat magi utanför Hogwarts vilket inte är lagligt. Då fick Harry en varning för olagligt trolldomsutövande, och Dursleys låste in honom och förbjöd honom att återvända till Hogwarts. Men som tur var lyckades Ron, Fred och George Weasley rädda Harry i deras fars flygande Ford Anglia. Dobby blockerade sedan ingången till perrong 9 3/4, så att Harry missade Hogwartsexpressen till Hogwarts. Då flög istället Ron och Harry till Hogwarts i den flygande Ford Anglian, detta resulterade dock till att de nästan blev relegerade. Senare skulle Harry vara med i en quidditch match mot Slytherin och då passade Dobby på att förhäxa en dunkare så att den skulle förfölja Harry. Tyvärr lyckades dunkaren att bryta Harrys arm, och Gyllenroy Lockman försökte att hjälpa Harry. Men istället så fölorade han alla sina ben i sin arm. Under sin vistelse på sjukhusflygeln så kom Dobby och berättade att det var han som hade förhäxat dunkaren. Tanken var dock inte att döda Harry Potter, utan att skada honom tillräckligt så att han skulle få åka hem.
 
Efter att Harry har lämnat hemligheternas kammare och fått veta att det var Lucius Malfoy som var Dobbys husbonde, så lurade Harry Lucius till att frigöra Dobby. Sedan dess har den tacksamma husalfen alltid varit lojal mot Harry.
 
Efter att Dobby blivit en fri alf hade han svårt att hitta jobb och krävde lön för sitt arbete. Han fick senare jobb på Hogwarts och är den ända betalda alfen där. Han är ledig en dag i månaden och tjänar en galleon per vecka. Men Dumbledore erbjöd Dobby tio galleoner per vecka och fria helger, men det tackade Dobby nej till då han gillade att arbeta. När han har jobbat på Hogwarts har han även hjälpt Harry ett antal gånger. Ex. så hjälpte han Harry i den magiska trekampen, han visade Harry Vid-Behov-Rummet som användes som mötesplats för Dumbledores Armé, Dobby hjälper även Harry att spionera på Draco Malfoy i det sjätte året på Hogwarts.
 
Tyvärr så blir Dobby dödad av Bellatrix Lestrange i Malfoys herrgård. Han fick en silvrig giftig kniv rakt in i hjärtat. Då bestämmer sig Harry för att gräva en grav för hand till Dobby bakom snäckstugan.
//Towe
 

Kommentera här: